Novice

AKOS zaključil postopek glede sovražnega govora v oddaji Faktor na TV3

AKOS zaključil postopek glede sovražnega govora v oddaji Faktor na TV3

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je končno zaključila postopek in objavila odločbo glede sovražnega govora v oddaji Faktor na TV3, v kateri je ugotovila kršitev zakona ter TV3 naložila blage ukrepe.

Konec januarja 2021 je Mirovni inštitut je prijavil programsko vsebino tj. oddajo Faktor »Kdo se boji svobode govora«, ki je bila predvajana 20. 1. 2021 na televizijskem programu TV3 regulatorju avdiovizualnih medijev – Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Omenjeno oddajo je vodila Norma Korošec Brščič, sogovornika pa sta bila dr. Boštjan M. Turk in Tino Mamić. V prijavi smo se sklicevali na Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki v 9. členu prepoveduje spodbujanje k neenakopravnosti, izzivanje sovraštva in nestrpnosti ter nespoštovanje človekovega dostojanstva preko avidovizualnih medijskih storitev, kar vključuje televizijske programe.

Agencija je v dokaznem postopku ugotovila kršitev spodbujanja k rasni neenakopravnosti ter izzivanja rasnega sovraštva in nestrpnosti ter zavezancu z odločbo odredila, da mora s kršitvijo prenehati. Televizijska oddaja »Faktor, #519: Kdo se boji svobode govora?« ne sme biti predvajana na televizijskem programu TV 3 v celoti oz. mora sporni del pred predvajanjem odstraniti, vse odgovorne je potrebno seznaniti s inšpekcijsko odločbo v 30 dneh in v istem roku mora televizija oblikovati smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti.

Celotno odločbo si lahko preberete na tej povezavi.