Novice

Ciklus besednih postaj: Ernst Fraenkl, Dvojna država

Ciklus besednih postaj: Ernst Fraenkl, Dvojna država

Vlasta in SvitV nedeljo, 27.sptembra 2020, sta dr. Vlasta Jalušič  in Svit Komel sodelovala v spletnem pogovoru na predstavitvi knjige Dvojna Država avtorja Ernsta Fraenkla. Dogodek sta gostili Knjigarna Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Filozofska fakulteta UL.

Knjiga Dvojna država (Der Doppelstaat) predstavlja jedro raziskovalne zapuščine Ernsta Fraenkla. Je izjemna analiza političnega, pravosodnega in pravnega sistema v času nacionalsocializma. Fraenklova poglobljena študija na številnih primerih vsakdanjega življenja v nacionalsocializmu nazorno prikazuje dejanski način delovanja režima in predvsem to, kako je svojim žrtvam postopno odvzemal pravice. Dvojna država je obenem institucionalni izraz simbioze med nacionalsocializmom in kapitalizmom; slednji je namreč zlahka sprejel programske cilje nacistične ideologije, zato ker so mu koristili. Dvojna država tako ne pomeni podvajanja struktur in institucij oblasti, ampak nekakšno »dvoličnost« sistema. V njeni dvojni naravi se kaže družbeni konflikt. (Prevod: Alenka Mercina, spremna beseda: dr. Vlasta Jalušič). V pogovoru se sogovornika navezujeta na še eno pomembno knjigo Victorja Klempererja, LTI-Lingua Tertii Imperii (Govorica tretjega rajha), Filologova beležnica, ki je pri Založba /*cf. izšla leta 2014.

Pogovor je  dosegljiv Youtube povezavi https://youtu.be/XviYmgP4TII

Ciklus besednih postaj Knjigarne Filozofska fakulteta UL so posneli na fakultetnem dvorišču. Dogodek je del kulturnih dejavnosti knjigarne, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo RS.