Ali je Evropska unija prostor svobode medijev?

Omizje9. junij 2008, 18:00 | Cankarjev dom, Ljubljana

Informacijska točka za človekove pravice (Human Rights Press Point), ki v organizaciji Mirovnega inštituta in v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije in Sindikatom novinarjev Slovenije deluje v času slovenskega predsedovanja EU 2008, vabi na okroglo mizo o svobodi medijev v Evropski uniji, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani (Štihova dvorana) v ponedeljek, 9. junija 2008 ob 18. uri, na predvečer srečanja vrha EU-ZDA.

Na okrogli mizi bodo sodelovali novinarja iz Francije in Italije, novinarka iz Slovenije ter strokovnjakinja s področja medijske politike Evropske unije:
Pierre Daum, novinar Libérationa in Le Monde Diplomatiquea,
Stojan Spetič, novinar tržaškega uredništva RAI,
Tanja Lesničar Pučko, novinarka in kolumnistka Dnevnika, in
Sandra Bašić Hrvatin, profesorica na Fakulteti za družbene vede, sodelavka Mirovnega inštituta.

Okroglo mizo bo vodil Mirko Štular, odgovorni urednik Vala 202.

Razprava bo potekala v slovenskem in francoskem jeziku z zagotovljenim simultanim prevajanjem.

Z okroglo mizo želimo pri koncu slovenskega predsedovanja Evropski uniji in preden predsedovanje prevzame Francija pozornost usmeriti na stanje svobode medijev v državah Evropske unije in spregovoriti o politiki Evropske unije na tem področju. Ali je Evropska unija res prostor svobode medijev in s tem tudi visokih demokratičnih standardov? V kolikšni meri svobodo medijev in demokracijo v državah članicah Evropske unije ogrožajo koncentracija medijskega lastništva, njegova politična instrumentalizacija, politični nadzor nad javnimi radiotelevizijami in tiskovnimi agencijami ter nad medijskimi subvencijami, slabšanje pogojev za avtonomno delovanje novinark in novinarjev? Ali tudi posamezni politični voditelji v državah članicah, na primer Franciji, Sloveniji in Italiji, s svojo politiko in dejanji ogrožajo svobodo medijev? Kakšne vzvode za ukrepanje na tem področju imajo organi Evropske unije? Kaj lahko pričakujemo od organov Evropske unije v tem primeru, ko pa jih vodijo politične elite, ki v nekaterih primerih s svojimi ukrepi in dejanji ogrožajo svobodo medijev v svojih državah? Ali deluje Evropska unija v primeru zahtev po spoštovanju svobode medijev po dvojnih standardih, kadar to zahteva pri državah kandidatkah in »tretjih državah«, ne pa tudi pri državah članicah? Glede na to, da so udeleženci okrogle mize izvrstni poznavalci medijskih in političnih razmer, pričakujemo zanimivo in tvorno razpravo.

Informacijska točka za človekove pravice (Human Rights Press Point) je bila ustanovljena v organizaciji Mirovnega inštituta v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami s področja človekovih pravic v Sloveniji z namenom obveščanja tujih novinarjev v času slovenskega predsedovanja EU 2008 o spoštovanju človekovih pravic v Sloveniji. Informacijska točka prav tako prinaša koristne informacije o spoštovanju človekovih pravic na področju držav Zahodnega Balkana s perspektive njihove EU integracije. Deluje kot spletni informativni portal v angleščini – www.humanrightspoint.si – in kot informacijska pisarna, ki se nahaja v preddverju City Hotela v Ljubljani.

Vabilo