Novi nevarni razred

Konferenca30. marec 2013, 09:00 | Mestni muzej Ljubljana

V Sloveniji že 40 odstotkov zaposlenih iz vseh sektorjev dela v atipičnih oblikah zaposlitve (za določen čas, za krajši delovni čas, kot samozaposleni, agencijski delavci in podobno) in 84 odstotkov novih prostih delovnih mest ponuja le še prekarne oblike zaposlitve. Koliko jih dela v podizvajalskih podjetjih, ki so v resnici prikrite agencije, ni mogoče oceniti. Nove zaposlitve bodo torej le še prekarne in ekonomska kriza je priročen izgovor, da bodo že zaposlenim delavcem in delavkam pogodbe za nedoločen čas spreminjali v prekarne oblike zaposlitev. Ti delavci in delavke so izpostavljeni velikemu izkoriščanju, prejemajo nižje plačilo in imajo manjšo socialno varnost, če sploh.

Na konferenci bodo gosti analizirali širjenje tega pojava po Evropi in drugih kontinentih v luči trenutne korenite gospodarske krize. Govorili bodo tudi o načinih odpora proti prekarizaciji v Evropi in širše. Splošna razprava na konferenci pa bo namenjena vprašanju, kako se učinkovito upreti prekarizaciji v Sloveniji.

Konferenca bo trajala do predvidoma 18.00 ure. Predavanja bodo v angleškem jeziku s simultanim prevodom v slovenski jezik. Udeležba je brezplačna in za vse udeležence bo v času konference zagotovljena tudi hrana in pijača.

Na voljo je le še omejeno število mest v dvorani, zato vas prosimo, da čim prej potrdite udeležbo na konferenci Jasni Babič na naslov jasna.babic@mirovni-institut.si, a najpozneje do 22. marca. Za dodatne informacije pišite Maji Breznik z Mirovnega inštituta (maja.breznik@guest.arnes.si).

Program konference