Projekcija filma ‘Cross Border Experience’ in pogovor ‘Prihodnost Evrope’

Omizje31. januar 2017, 19:00 | Slovenska Kinoteka, Ljubljana

Vabljeni na projekcijo filma Cross Border Experience in pogovor Prihodnost Evrope, ki bo v torek, 31. januarja ob 19.00 uri v Slovenski Kinoteki, Miklošičeva ulica 28, Ljubljana.Vstop prost.

Film Cross Border Experience kritično premišljuje vprašanje širitve Evropske unije in posledično ideje »združene Evrope«. Posneli so ga režiser Boris Petkovič, asistent Tomaž Pavkovič in snovalka koncepta ter producentka Lana Zdravković. Film, ki temelji na videointervjujih so – simbolično – začeli snemati 9. maja 2011, na Dan zmage nad fašizmom / Dan Evrope v različnih mestih na Hrvaškem (Zagreb, Pakrac, Lipik, Vukovar, Dubrovnik, Split), v Srbiji (Novi Sad, Beograd, Niš, Niška Banja), na Kosovu (Kosovska Mitrovica, Priština), v Makedoniji (Skopje, Bitola, Ohrid), Albaniji (Tirana), Črni gori (Podgorica, Cetinje, Herceg Novi), Bosni in Hercegovini (Mostar, Konjic, Sarajevo, Banja Luka) ter v Turčiji (Istanbul). Več kot sto posameznikov iz različnih okolij – delavcev v kulturi in nevladnih organizacijah, novinarjev, akademikov, teoretikov, znanstvenikov, raziskovalcev, aktivistov, umetnikov, študentov, glasbenikov, upokojencev, uličnih prodajalcev … – so prosili, da predstavijo svoje vizije razmer v teh državah v luči pristopnih pogajanj z EU in strategije njene širitve. Konkretno vprašanje, kako bo potencialni vstop držav v EU vplival na njihova življenja, je odprlo širše vprašanje o dominantnem EU narativu v posameznih okoljih ter o današnji podobi Evrope med ljudmi.

Več info o filmu ter kratke video-reportaže iz vsake države.
Foto reportaža iz snemanja
FB dogodek

Projekciji filma bo sledilo omizje Prihodnost Evrope.

Mit o Evropi je mit o ugrabitvi, prevari in prisili, je mit, ki govori o uveljavljanju volje močnih, tistih, ki vedno najdejo način, da dobijo tisto, kar hočejo, ne glede na posledice. Mit o ugrabljeni, prevarani, posiljeni Evropi po kateri se imenuje ena izmed celin, predstavlja lahko dobro izhodišče za premišljevanje ideje Evrope danes.

Ta ideja je namreč prav tako ugrabljena s pozicij moči političnih tehnokratov in njihovih specializiranih podložnikov – v največji meri iz vrst ekonomistov, pravnikov in novinarjev. Zdi se, da le oni imajo pravico govoriti o današnji Evropi. Politični, socialni, kulturni in umetniški potencial tega prostora je čedalje bolj zanemarjen, kot edini relevantni se nam vsiljuje diskurz financializacije. Njegova temeljna vrednota je finančna uspešnost, ki pa seveda ni možna brez brutalnega izkoriščanja ljudi, živali in narave. A v post-ideološkem času ni več dovoljeno govoriti o razrednem boju. Ideje svobode, enakosti in bratstva, na katerih je po Francoski revoluciji bila utemeljena ideja Evrope, so poteptane z zadnjim valom bančniškega pohlepa, podkupljivega politikantstva in korupcijo »strokovnjakov«. Ideja komunizma je zbrisana z mutirano idejo liberalne demokracije, ki se nam predstavlja ne le kot najboljša, temveč celo kot edina možna ureditev. Evropa, kot prostor kjer je razsvetljenstvo doma, je bila zasnovana kot prostor svobode, a je postala Evropa strahu, etnonacionalizmov in rasizma. Je obdana z žico, ki zavrača ljudi, ki bežijo iz razmer, ki jih je soustvarila kolonizatorska, imperialna, hegemonska politika evropskih držav.
Kako v teh razmerah Evropo spremeniti v nezamejen prostor svobode? Kako ponovno širše odpreti diskurz o razrednem boju? Kako se v času, ko so vse ideologije odpravljene kot slabe, zavzemati za idejo enakosti?

Na ta vprašanja bodo skušali odgovoriti: Rok Kogej (IDS, IDŠ), Sarah Lunacek (Filozofska fakulteta), Mojca Pajnik (Fakulteta za družbene vede), Aigul Hakimova (vsestranska aktivistka) in Boris Petkovič (režiser). Pogovor je koncipirala in ga bo moderirala Lana Zdravković.

rdeča / crvena / црвена / i kuq / kırmızı EU.  Dalibor Martinis za CBE, 2011

rdeča / crvena / црвена / i kuq / kırmızı EU. Dalibor Martinis za CBE, 2011

Film Cross Border Experience (2011, Zavod Kitch) je nastal v okviru istoimenskega mednarodnega raziskovalno-akcijskega projekta: www.crossborderexperience.org.

Režija, kamera in montaža: Boris Petkovič
Asistent: Tomaž Pavkovič
Koncept, produkcija in izvršna produkcija: Lana Zdravković