Novice

EAPN vabi k podpisu peticije za postopno uresničevanje pravice do minimalnega dohodka

EAPN vabi k podpisu peticije za postopno uresničevanje pravice do minimalnega dohodka

Evropska mreža za boj proti revščini – EAPN je ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti revščini, ki ga obeležujemo 17. oktobra, ponovno opozorila, da 118 milijonov prebivalcev EU ogroža revščina ali socialna izključenost. To predstavlja kar 23,5 % evropske populacije, kar dokazuje, da trenutni politični in ekonomski sistem ne deluje in da ga je potrebno reprogramirati.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, dejstvo, da 25% prebivalcev in prebivalk ene najbogatejših celin živi v revščini oz. tveganju revščine in socialne izključenosti, kaže na neustreznost trenutnega gospodarskega in političnega sistema. Eden od ukrepov reprogramiranja je tudi uresničevanje sistema minimalnega dohodka v državah EU. Sheme minimalnega dohodka so podporne dohodkovne sheme, namenjene osebam na trgu dela ali izven njega, ki nimajo dovolj sredstev za preživljanje. Z drugimi besedami, ustrezen minimalni dohodek predstavlja določeno višino dohodka, ki omogoča dostojno življenje in aktivno vključevanje v družbo.

S ciljem mrežnega povezovanja, ozaveščanja in politične razprave na ravni EU in na ravni posameznih držav glede pomena ustreznih in dostopnih shem minimalnega dohodka, se je pod okriljem EAPN v lanskem letu oblikovala tudiEvropska mreža minimalnih dohodkov (EMIN), iz Slovenije pa je v mrežo EMIN vključen tudi Mirovni inštitut.  EMIN ob mednarodnem dnevu boja proti revščini ponovno vabi državljanke in državljane EU, da podprejo njihova prizadevanja za uresničevanje pravice do ustreznega, dostopnega in vključujočega sistema minimalnega dohodka s podpisom peticije, s katero tako evropske kot nacionalne voditelje pozivajo k ukrepanju za odpravo revščine in postopnem uresničevanju sheme minimalnega dohodka.

Novica je povzeta iz strani CNVOS.

PODPIŠI PETICIJO!