Intimnost v karanteni

Intimnost v karanteni

V oddaji Kontrola leta na Radiu Študent se je Sašo Puljarević pogovarjal z doktorjem Iztokom Šorijem o dovoljeni in prepovedani zasebnosti ter intimnih odnosih v času karantene.

Med karanteno je Vlada RS prepovedala zapuščanje občin in dovoljevala skupinsko preživljanje skupnega časa samo članom istega gospodinjstva ter tako prepovedala stike vsem drugim: parom, ki živijo v ločenih gospodinjstvih, v različnih občinah, ljubimcem in ljubimkam, tesnim prijateljem in prijateljicam. Tako smo lahko na primer odšli v drugo občino, da bi nahranili konja, nismo pa smeli obiskati bližnje. Ko so se odprle meje s Hrvaško je bil mejni prehod dovoljen samo tistim, ki imajo nepremičnine, in ne tistim, ki imajo tam bližnjo osebo. V javnosti se malo govori o tem, kako so se počutili posamezniki in posameznice, ki so bili_e prisiljeni_e preživeti kronsko krizo sami_e, brez bližine oseb, ki jim v življenju največ pomenijo.

Članek, ki so ga podpisali_e dr. Veronika Bajt, dr. Vlasta Jalušič in dr. Iztok Šori, je del raziskav Mirovnega inštituta o diskriminaciji v karanteni glede vseh drugih oblik sobivanja, razen zakonske in skupnega gospodinjstva. Mirovni inštitut je v sklopu raziskave pripravil tudi anketo o tem, koliko se je intimno, partnersko in prijateljsko življenje posameznikov in posameznic med epidemijo spremenilo. Sodelovanje v raziskavi in pri izpolnjevanju vprašalnika je anonimno.

Pogovor z Iztokom Šorijem lahko poslušate tukaj.