Novice

“Ograje zgolj pripomorejo, da postanejo poti veliko bolj nevarne”

“Ograje zgolj pripomorejo, da postanejo poti veliko bolj nevarne”

Intervju za časopis Delo z dr. Veroniko Bajt, raziskovalko migracij z Mirovnega inštituta o potrebi po spremembi globalne migracijske politike in dojemanja mobilnosti ljudi.
“Človek je človek, ne glede na izobrazbo, državljanstvo in spol. To so ljudje, ki bežijo pred vojno, nasiljem, lakoto, suženjstvom, terorjem. Glede na vse deklaracije in podpisane sporazume o človekovih pravicah, zaščiti beguncev in podobno sta jim Evropska unija in svet enostavno dolžna pomagati. To je dolžnost, ki bi morala biti dojeta tudi kot politični in moralni imperativ.

Uporablja se več besed – migranti, nelegalni oziroma nedokumentirani migranti, prebežniki, begunci, ekonomski migranti, v bistvu pa gre za ljudi in mobilnost. Že izraz migracija je postal obremenjen, saj so migracije vse pogosteje razumljene kot problem. Poleg tega jih povezujejo še s problemom varnosti, kar je kontraproduktivno, saj ustvarja moralno paniko.

Prvi vtis bi torej lahko bil, da so to izobraženi ljudje, ki govorijo angleško, ampak to bi bil še razlog več, da se Evropa odpre in v njih prepozna tudi potencial.”

Intervju lahko preberete v celoti tukaj.