Novice

Pogovor s prof. dr. Mieke Verloo o intersekcionalnosti in politikah enakosti

Pogovor s prof. dr. Mieke Verloo o intersekcionalnosti in politikah enakosti

Vljudno vas vabimo na pogovor s politologinjo, prof. dr. Mieke Verloo z Univerze Radbound na Nizozemskem. Mieke Verloo je ena od vodilnih znanstvenic na področju ukvarjanja z intersekcionalnostjo in vprašanji neenakosti. Pogovor bo potekal v četrtek, 8. aprila 2021 ob 16h prek zooma na povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/95567673468

V pogovoru z Romanom Kuharjem bo razpravljala o svojih izkušnjah preučevanja in praktičnega ukvarjanja z intersekcijskim pristopom k diskriminaciji, politikam enakosti in naraščajoči opoziciji proti tovrstnim praksam.

Mieke Verloo

Mieke Verloo

Mieke Verloo je profesorica primerjalnih politik in vprašanj neenakosti na Univerzi Radbound na Nizozemskem in raziskovalka na IWM (Institut für die Wissenschaften vom Menschen) na Dunaju. Bila je znanstvena direktorica dveh obširnih evropskih projektov, ki sta se ukvarjala s politikami enakosti (MAGEEQ in QUING), na tem področju je svetovala tako Evropski komisiji kot vrsti nacionalnih vlad, v zadnjem času pa se posveča predvsem analizi napadov na enakost spolov in druge politike enakosti. Njena zadnja knjiga (Varieties of Opposition to Gender Equality in Europe) je izšla leta 2018 pri založbi Routledge. Leta 2015 je prejela nagrado za življenjsko delo (Gender and Politics Career Achievement Award), ki jo podeljuje ECPG (European Conference on Politics and Gender).

Pogovor je organiziran v okviru raziskovalnega projekta »Državljanstvo in diskriminacija: intersekcijski pristop k raziskovanju družbene izključenosti« (ARRS, J6-9381). Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.