Novice

Poročilo iz posveta ‘Ekonomija onkraj kapitalistične ideologije’

Poročilo iz posveta ‘Ekonomija onkraj kapitalistične ideologije’

SUSY_Logo_WhiteClaim_Background_SMALLOd 5. do 11. junija je Mirovni inštitut gostil strokovnjakinji na področju socialne in solidarnostne ekonomije iz Brazilije, Edliso Barbosa Peixoto iz Fortaleze (Instituto Banco Palmas) in Elisabeth Grimberg iz Sao Paula (Instituto Polis). Ob tem je bila organizirana tridnevna interna delavnica (6.-7.- 8. junij), ki je bila namenjena izmenjavi izkušenj med akterji na področju socialne in solidarnostne ekonomije v Sloveniji. Udeležili so se je Max Zimani (Zavod Global, Skuhna); Ajda Pistotnik (EnaBanda), GajaBrecelj (Umanotera), Mateja Kraševec in Darja Cupin (Humanitas), Luna Jurančič Šribar (Kralji ulice), Jadranka Vesel (RISE Institut), Patricija Virtič (SLOGA), Živa Gobbo (Focus), Darij Zadnikar (Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani), Maja Ladič (Mirovni inštitut), Maruša Babnik (Ekvilib), Živa Lopatič (Odjuga), Tadej Slapnik (Državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo) in Nena Dokuzov (voditeljica Sektorja za socialno podjetništvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo).

V okviru posveta Ekonomija onkraj kapitalistične ideologije, ki je bil organiziran 9. junija smo predvajali film “Palmas” avtorice Edlise Barbosa Peixoto. Film govori o samoorganiziranem vzpostavljanju paralelne socialne in solidarnostne ekonomije v majhnem mestu v Braziliji in je prosto dostopen na tej povezavi. Sledil je pogovor z ustvarjalko filma.

Elisabeth Grimberg je predstavila iniciativo zbiranja odpadkov za voljo njihove ponovne uporabe, oziroma recikliranja, Coopamare (Cooperativa dos Catadores Autônomos de Papel, Aparas e Materiais Reaproveitáveis) iz Sao Paula. O inicativi, ki je tudi del nacionalnega gibanja MNCR (Movimento Nacional dos Catadores de Materiais Reciclaveis) so avstrijski partnerji Suedwind posneli film, ki smo ga na dogodku predvajali in ki je prav tako prosto dostopen. Pogovor z gostjama je moderirala Ajda Pistotnik (EnaBanda), kot tudi omizje, ki je sledilo in kjer so svoja razmišljanja delili: Goran Lukić (Svetovalnica za migrante), Rok Kogej (Inštitut za delavske študije) in Gaja Brecelj (Umanotera).

Vsi dogodki so bili organizirani v Skuhni, restavraciji na Trubarjevi cesti 56 v Ljubljani, ki jo po principih socialne in solidarnostne ekonomije upravlja Zavod Global. Prav tako je bila Skuhna v okviru projekta SUSY/SSEDAS izbrana za dobro prakso povezovanja področij socialne in solidarnostne ekonomije ter razvojnega sodelovanja v Sloveniji. Nastal je tudi krajši predstavitveni video-film, ki vam ga ponujamo na ogled. Video predstavitve dobrih praks iz ostalih partnerskih državah si lahko ogledate na SUSY You Tube kanalu.

Dogodki so del projekta Socialna in solidarnostna ekonomija kot razvojni pristop za trajnost v Evropskem letu za razvoj 2015 in naprej – SUSY/SSEDAS, ki ga Mirovni inštitut izvaja v partnerstvu s 25 partnerskimi institucijami iz cele Evropske Unije. Projekt je namenjen raziskovanju, zagovorništvu, ozaveščanju in spodbujanju dobrih praks na področju “zapolnitve vrzeli” med razvojnim sodelovanjem ter socialno in solidarnostno ekonomijo, kar vključuje krepitev zavedanja javnih institucij, nevladnega sektorja in najširše javnosti o tem, kako spremembe pravnega okvirja in javnih politik lahko okrepijo povezavo med socialno in solidarnostno ekonomijo in bojem proti revščini. Projekt sofinancira Evropska komisija, program: Non-State Actors and Local Authorities in Development, Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union.

Več o projektu: https://www.mirovni-institut.si/projekti/susy/ in http://si.solidarityeconomy.eu/.