Besednjak za novo dobo: Zbirka esejev

Besednjak za novo dobo: Zbirka esejev

besednjak za novo doboDruštvo EnaBanda (Ekonomija dolga) vas vabi na zaključek cikla pogovorov Besednjak za novo dobo, kjer bodo predstavile Zbirko esejev, avtoric in gostij cikla pogovorov o aktualnih družbeno političnih dilemah, v četrtek, 2. julija 2020, ob 19. uri v kavarni Športno Društvo Tabor (Tabor 13, Ljubljana).

Govorile bodo avtorice, ki premišljajo in eksperimentirajo z novimi koncepti ter zagovarjajo drugačno in pravičnejšo družbo:

– Maša Hawlina: Prerastimo lastništvo?
Maša opozarja, da je izraz stanovanjska kriza zavajajoč in poudarja, da bomo spremembe v stanovanjski preskrbi lahko dosegli le s temeljnimi družbenimi spremembami, družbeno preobrazbo.

– Asja Hrvatin: Skrb kot praksa odpora
Asja pojasnjuje, da je potrebno skrb namensko organizirati kot prakso odpora, ki kot takšna omogoča preseganje hierarhij in transformacijo skupnosti v smeri gradnje avtonomije.

– Nicoleta Nour: Skupnostno reševanje podnebne krize
Nicoleta piše o podnebni krizi in vlogi skupnosti, kje in kako lahko pri boju za podnebno pravičnost, pripomore pri iskanju odgovorov na vprašanja, ki se pojavljajo ob pospešenem uničevanju okolja.

– Sara Pistotnik: Država blaginje na razcepu in politike zdravja
Sara pojasnjuje, da je slovenski zdravstveni sistem navkljub stremenju k solidarnosti in univerzalni pokritosti zaradi prepletenosti s trgom dela ne zmore izpolniti svojih deklariranih načel.

– Lana Zdravković: Kako misliti emancipatorno politiko?
Lana problematizira dominantni imperativ konsenzualne demokracije, ki se predstavlja kot edini legitimni nosilec politike, ter politične misli-prakse prek katerih lahko mislimo utopično afirmacijo radikalne enakosti.

– Ajda Pistotnik, društvo EnaBanda, bo moderirala pogovor in predstavitev Zbirke esejev.

“Z eseji in s ciklom pogovorov smo želele izzivati aktualne premisleke o družbeno političnih vprašanjih, osvetljevati ideje in prakse odrasti, ki si jih zamišljamo in ki so potrebne za radikalno preobrazbo družbe, ki lahko preživi edino znotraj planetarnih omejitev. Dogodki so nas spodbujali h globljemu razmisleku o potencialu idej odrasti s poudarki na političnih, družbenih in okoljskih bojih. Obravnavane tematske polemike zapisane v Zbirki esejev ponujajo razmisleke že obstoječih, konkretnih, navdihujočih in alternativnih praks. Prav o teh želimo spregovoriti javno ter skupnostno premišljevati o zmožnosti nove političnosti.”