Novice

Poročilo iz posveta o ekonomiji onkraj kapitalistične ideologije

Poročilo iz posveta o ekonomiji onkraj kapitalistične ideologije

Ob mednarodnem dnevu odprave suženjstva (2. december 2016) smo na Mirovnem inštitutu v sodelovanju s Skuhno organizirali posvet, na katerem smo premišljevali alternativne oblike ekonomije in se spraševali ali je ekonomija možna onkraj kapitalistične ideologije, ki predpostavlja izkoriščanje. Ekonomsko izkoriščanje ima veliko obrazov (trgovanje z ljudmi, tudi za potrebe seksualnega izkoriščanja, otroško delo, prisilne poroke, siljenje otrok v oborožene konflikte … ) a o sodobnem suženjstvu lahko govorimo tudi pri vseh prekernih oblikah dela tukaj in zdaj.

Govorci na posvetu so predstavili različne koncepte in prakse, ki so odpirali vprašanje socialne (družbene) in solidarnostne ekonomija (SSE), ki je dosti več kot socialno podjetništvo oziroma drugačna oblika ekonomije. Gre za drugačen način življenja, za ideologijo, ki se postavlja ob rob kapitalistični ekonomiji, katere edini interes je dobiček. Je koncept, ki v ekonomijo vnaša odgovornost do ljudi, živali, narave in dobro življenje vseh postavlja nad interese majhnega števila bogatih ljudi.

Na posvetu so bili predstavljeni nekateri pomembni koncepti, ki omogočajo misliti drugačne oblike ekonomije: odrast (Ajda Pistotnik, EnaBanda), davčna pravičnost (Maruša Babnik, Ekvilib), zadružništvo (Jadranka Vesel, RISE Institut) ter nekatere dobre prakse zadružništva v Sloveniji: Zadrugator (Klemen Ploštajner), Kralji ulice (Luna Jurančič Šribar), Pravična trgovina 3 muhe (Živa Lopatič).

Po posvetu smo zavrteli dokumentarni film “Palmas” brazilske avtorice Edlise Barbosa Peixoto (angleški podnapisi), ki govori o samoorganiziranem vzpostavljanju paralelne socialne in solidarnostne ekonomije v majhnem mestu Fortaleza v Braziliji.

Dogodek je zasnovala in moderirala Lana Zdravković, koordinatorka SSEDAS projekta v Sloveniji.

Več o projektu: https://www.mirovni-institut.si/projekti/susy/ in http://si.solidarityeconomy.eu/