Novice

Predstavitev zbornika ‘Verige globalnega kapitalizma’

Predstavitev zbornika ‘Verige globalnega kapitalizma’

verige globalnega kapitalizmaVabimo vas na okroglo mizo VERIGE GLOBALNEGA KAPITALIZMA v ponedeljek, 9. marca, ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva 7, Ljubljana.

Sodelujejo: sociologinji in urednici tematskega zbornika Ana Podvršič in Maja Breznik, novinarka in fotografinja Meta Krese ter novinar Boštjan Videmšek.

Prestrukturiranje sodobnega kapitalizma v globalne verige multinacionalk je zagnalo nov ciklus kapitalistične akumulacije. Po krizi sedemdesetih let je rešilo kapitalizem in zategnilo verige delavkam in delavcem. Mednarodne organizacije in tudi slovenska vlada to utemeljujejo kot nujno pot gospodarskega napredka, nasprotno pa raziskovalci, novinarji in fotografi opažajo vse več družbene in socialne neenakosti.

Urednici bosta predstavili zbornik Verige globalnega kapitalizma, ki je izšel pri Založbi Sophia. Mednarodni prispevki pojasnjujejo problematiko kot odnose kolonialne odvisnosti ter posledic procesa financializacije in defenzivnega delavskega gibanja. Hkrati prinašajo izsledke manj znanih raziskav »globalnih vrednostnih verig« in njihov teoretski aparat. Meta Krese bo govorila o proizvodnji bombaža, tradicionalno povezani s kolonializmom, suženjstvom in prvo industrializacijo, kot sta jo s fotografom Joštom Frankom dokumentirala v Burkini Faso, Arizoni in Bangladešu. Boštjan Videmšek bo predstavil fotografski cikel Matjaža Krivica o litiju, pogonski sili »zelenega gospodarstva«, in o njegovem umazanem ozadju, kot jo razkriva pot litija skozi ZDA, Bolivijo, Kitajsko in Norveško.

Več o knjigi.

Na dan dogodka bo knjiga na prodaj po znižani ceni.

Organizatorica: Založba Sophia v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature