Novice

Priročnik za nevladne organizacije: Protokol digitalne varnosti podatkov

Priročnik za nevladne organizacije: Protokol digitalne varnosti podatkov

naslovnica _digitalna varnostNevladne organizacije veliko časa preživimo v digitalnem okolju. Dandanes skorajda ni organizacije, ki ne bi poskrbela za vsaj osnovno varno informacijsko okolje ali pa ima v sodelovanju z zunanjim izvajalcem_ko zagotovljeno potrebno informacijsko podporo. Kljub vsemu pa znanje o varni komunikaciji med člani_cami nevladnih organizacij in zunanjimi viri, o varni izmenjavi podatkov in o shranjevanju podatkov, dokumentov in stikov pogosto še vedno ostaja odvisno od zavesti in tehnološke pismenosti posameznika_ce.

Nevladne organizacije in druge civilno-družbene skupine, ki delujemo na področju zagovorništva, človekovih pravic in aktivnega državljanstva, smo občasno tarča organiziranih virusnih napadov na naša spletna mesta in komunikacijske kanale. Digitalna ranljivost (potencialni vdori v komunikacijo, onemogočanje dostopa do spletnih strani ali pridobivanje podatkov in dokumentov) predstavlja resno grožnjo neodvisnemu delu nevladnih organizacij. Zato je nujno, da nevladne organizacije in njihovi zaposleni_e ali člani_ce proaktivno zagotavljamo svojo digitalno varnost, varnost svojih podatkov in vzpostavimo varno komunikacijo s člani _cami svojega kolektiva, projektnimi partnerji in različnimi mediji ali drugimi viri.

Namen priročnika je okrepiti digitalno varnost in varnost komunikacije na organizacijski ravni nevladnih organizacij, opolnomočiti posameznike_ce, ki delajo v/za nevladno organizacijo ter predvsem razviti in izvajati interni digitalni protokol o varnosti in komunikaciji za posameznike, ki delajo v/za nevladne organizacije.

Priročnik za nevladne organizacije: Protokol digitalne varnosti podatkov

LOGO-MJU-CBPriročnik je nastal v sklopu projekta PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO, s katerim omenjene nevladne organizacije razvijamo in preizkušamo inovativne modele komuniciranja in podporništva za naslavljanje nižanja demokratičnih standardov v Sloveniji in krčenja prostora za delovanje civilne družbe. Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019. Vsebina priročnika izraža mnenje avtorice in ne predstavlja uradnega stališča MJU.