Manjšine za manjšine

Poglaviten namen projekta je zagotoviti efektivni legalni, praktični in politični okvir za uveljavljanje in izvajanje manjšinskih pravic na Zahodnem Balkanu skupaj z raziskovanjem dobrih praks s področja manjšin iz EU in balkanskih držav.

V večini balkanskih držav je v zvezi z legalnim okvirjem zaščite manjšinskih pravic uveljavljeno naslednje mnenje: večina strokovnjakov namreč meni, da so s pristopnimi pogajanji in s približevanjem EU procesom, večina balkanskih držav kot so Hrvaška, Črna Gora, Bosna in Hercegovina, ter celo tudi Srbija, razvile spoštovanja vredne pravne mehanizme za zaščito manjšinskih pravic. Vemo pa, da temu ni vedno tako, saj v realnosti v teh državah opažamo tako pomanjkanje implementacij zakonskih mehanizmov kot tudi mnogoštevilne kršitve manjšinskih pravic. Za to obstaja več razlogov, a večina argumentov zagovarja predvsem slabo razvite državne institucije, kot zapuščino povojne tranzicijske družbe. Vendar se je treba zavedati dveh dodatnih argumentov, in sicer: prvič, da večina zakonodaje v teh državah ne nastaja na podlagi dobrih praks med-etničnih odnosov na Balkanu, temveč se standardi razvijajo umetelno, od zunaj, ter drugič, da ne obstaja med-državna komunikacija o položaju manjšin v različnih balkanskih državah.

Cilj tega projekta je tako ravno implementacija in razvoj teh dveh metod za voljo izboljšanja manjšinskih pravic v regiji. Projekt bo izoblikoval pravni in politični okvir v katerem bodo manjšinske pravice resnično uveljavljene in ne le mrtva črka na papirju. Še več, poseben namen projekta je ustvariti med-državno platformo za razvoj in izboljšanje že obstoječih manjšinskih politik, zakonov in praks skozi promocijo primerov dobrih praks iz EU in Balkana. S kombiniranjem metodologije iskanja dobrih praks skozi raziskovalni proces s kulturnim pristopom (izdelovanje razstave in dokumentarnega filma) ter z zaključno mednarodno konferenco, bo projekt prispeval k boljši implementaciji in razumevanju manjšinskih pravic v regiji.Rezultati

REGIONALNA KONFERENCA MANJIŠNE ZA MANJŠINE: PRIMERI DOBRIH PRAKS V MEDTETNIČNIH ODNOSIH, 14. IN 15. APRIL 2010, ZAGREB, HRVAŠKA
konferenca1.jpg

DOKUMENTARNI FILM »POPLAVA / POPLAVA / THE FLOOD« (2010) HRVAŠKEGA AVTORJA GORANA DEVIĆA

poplava_fotka_web.jpgFilm sledi zgodbi dveh prostovoljcev v času poplav na obrežju Like, na srbsko-hrvaški meji, ki postaneta edini stik s svetom za te skupnosti, tako hrvaške kot srbske in tako lucidno problematizira vprašanja človeškosti, solidarnosti in med-etničnega dialoga. Film »Poplava« je bil premierno prikazan na 16. Sarajevskem filmskem festivalu, julija 2010 kjer je tudi prejel nagrado EDN TALENT GRANT, ki jo podeljuje Sarajevski filmski festival v sodelovanju z European Documentarist Network s ciljem podpore talentiranim avtorjem dokumentarnega filma iz regije.

Film bo prikazan v vseh državah nekdanje Jugoslavije.

Več:
Hrvatski audiovizualni centar
16. Sarejevski filmski festival
Institute of Documentary Film

V Ljubljani je bil film premierno prikazan 8. septembra 2010 v Kinodvoru v okviru festivala Kino Otok – Izola Cinema. Projekciji je sledil pogovor z avtorjem filma Goranom Devićem in predstavnico Centra za mirovne studije Mirjanom Mikić Zeitoun, ki ga je moderirala vodja projekta iz Mirovnega inštituta, Lana Zdravković.

Več:
http://www.kinodvor.org/poplava-film
http://www.isolacinema.org/

poplava_koncna.jpg
Foto: Nada Žgank / Memento (arhiv Kinodvora)


RAZSTAVA »KO JE TEBI REIHL KIR / KDO JE TEBI REIHL KIR / WHO IS REIHL KIR TO YOU« (2010) SRBSKE AVTORICE TANJE SIMIĆ BERCLAZ
Reihl-Kir-.jpgRazstava “Kdo je tebi Reihl Kir” dokumentira življenje in delo človeka, ki je v času pred vojno v bivši Jugoslaviji bil načelnik policije v Osijeku na Hrvaškem in se je osebno angažiral, da prepreči krvave konflikte, ki so se pripravljali, dokler ni bil v nejasnih okoliščinah ustreljen 1. julija 1991, ter tako postal prva žrtev bližajoče se vojne. Razstava na dokumentarističen način prikazuje življenje človeka, ki je postal simbol mirovništva balkanske vojne.

Razstava bo potovala po vseh državah nekdanje Jugoslavije.

Predstavitev razstave v Sloveniji:

Atrij ZRC SAZU v Ljubljani med 13. in 26. januarjem 2011:
foto_lj.jpg

Multimedijski center Kibla v Mariboru med 27. januarjem in 9. februarjem 2011:
foto_maribor.jpg

MKC Koper med 10. in 23. februarjem 2011:
foto_kp.jpg

Partnerji:

Financerji:

logo_EU_xxs.jpg  Evropska komisija