studija o medijskem pluralizmu

Študija / Study on media plurality and diversity online

Medijski pluralizem zahteva enako zaščito v digitalnem okolju kot v tradicionalnem medijskem okolju, opozarja nova Študija o medijski pluralnosti in raznolikosti na spletu, ki jo je danes objavila Evropska komisija.

Študija, ki jo je leta 2021 financirala Evropska komisija z razpisom, je zbrala štiri akademske partnerje z dobrimi znanstvenimi izkušnjami na področju medijskega pluralizma: Center za informacijsko tehnologijo in intelektualno lastnino KU Leuven, Inštitut za informacijsko pravo Univerze iz Amsterdama in Vrije Universiteit Bruselj (Študije o medijih, inovacijah in tehnologiji), pod vodstvom Centra za medijski pluralizem in medijsko svobodo Evropskega univerzitetnega inštituta. Pri raziskavi je sodelovala tudi Brankica Petković iz Mirovnega inštituta v sodelovanju z Inštitutom Evropske univerze v Firencah.

Po mnenju avtorjev je medijski pluralizem tesno prepleten ne le z uresničevanjem temeljnih pravic in delovanjem demokratičnih družb, ampak tudi z zdravim in vzdržljivim gospodarstvom po vsej EU ter delovanjem njenega notranjega trga.

Povzetek in povezava na študijo Study on media plurality and diversity online.