Novice

Seminar za politično teorijo: Kant – Kritika razsodne moči

Seminar za politično teorijo: Kant – Kritika razsodne moči

Na Mirovnem inštitutu letošnjo jesen nadaljujemo študijsko dejavnost Seminarja za politično teorijo. V prejšnjem letniku smo se prebili čez Heglovo teorijo pravice, ki predstavi idejo države in njeno vlogo pri zagotavljanju svobode in pravic človeka, tokrat pa se bomo posvetili na videz popolnoma drugačni nalogi. Podali se bomo na področje estetike in brali tekst o lepem in sublimnem ter tematizirali razmerje med močjo estetskega razsojanja in političnim. V tretjem študijskem letu (2015/2016) bo bralni seminar posvečen Kantovem klasičnem delu Kritiki razsodne moči (Kritik der Urteilskraft*).

Srečanja bralnega seminarja bodo potekala ob torkih ob 20. uri v knjižnici Mirovnega inštituta (Metelkova 6, pritličje, zvonec: knjižnica MI). Na prvem srečanju, ki je bil 10. novembra,  je dr. Vlasta Jalušič, sicer poznavalka Hannah Arendt in prevajalka njenih del, razgrnila “Razliko med lepim in sublimnim”.

Pogoj za sodelovanje na bralnem seminarju bo, kot običajno, sprotno branje. Zainteresirani naj se predhodno prijavijo na naslov koordinatorja letošnjega letnika: goran.vranesevic@outlook.com. Število udeležencev je omejeno na 20.

*Prevod dela z naslovom Kritika razsodne moči je izšel pri založbi ZRC SAZU.
http://fi2.zrc-sazu.si/sl/publikacije/kritika-razsodne-moci#v