Novice

Sodelovanje na mednarodni poletni šoli Course on Divided Societies

Sodelovanje na mednarodni poletni šoli Course on Divided Societies

Letošnja mednarodna poletna šola Course on Divided Societies, ki že 24. leto zapored poteka na Inter-University Center v Dubrovniku, se je osredotočila na temo »Miti in mediji«. Razpravljali smo o vlogi mitov v konstrukciji nacionalne enotnosti in herojske preteklosti naroda. V razdeljenih družbah lahko miti odigrajo povezovalno funkcijo, pogosto pa asistirajo pri podžiganju napetosti in pospeševanju družbene in politične polarizacije. Analizirali smo vlogo medijev v perpetuiranju nacionalne imaginacije, od pamfletov v 18. stoletju, časopisov v 19., množičnih medijev v 20. stoletju in spletnih medijev ter družbenih omrežij v aktualni hibridni medijski realnosti 21. stoletja.

Mojca Pajnik je v predavanju “Transformations of the media sphere: amplifying opportunity structures for populism” analizirala, kako medijska koncentracija lastništva, spremembe novinarstva v ekonomiji pozornosti in reprodukcija antagonističnih diskurzov kreirajo »strukture priložnosti« za razmah izključevalnega populizma v medijih.

Poletne šole so se udeležili študenti in študentke različnih smeri študija, med njimi tudi sodelavka MI Tjaša Turnšek, v okviru doktorskega usposabljanja.

Program poletne šole.