Vlasta Jalušič v oddaji Intervju

Vlasta Jalušič v oddaji Intervju

Dr. Vlasta Jalušič, raziskovalka in znanstvena svetnica na Mirovnem inštitutu je gostovala v nedeljski večerni oddaji Intervju na RTV Slovenija.

Iz pogovora:

“Mišljenje razumem izjemno demokratično. To pomeni, da gre za kapaciteto, ki pripada vsakomur, ne zgolj strokovnjakom, profesionalcem itd. To je naloga in vprašanje samozaupanja ljudi. Vsi intelektualci in strokovnjaki, vsi tisti, ki so recimo izobraženi v mišljenju, imajo danes nalogo, da pravzaprav širijo to neko idej. Ne da je vsak lahko pameten, ampak da vsak, ki ima kapaciteto presojanja recimo v tem, izvirnem političnem smislu. Ker ljudje so to že v resnici izgubili. Ljudje mislijo, da morajo o vsem presojati strokovnjaki in da so oni tisti edini, ki premorejo neko razsodnost. Seveda, mi potrebujemo strokovnjake, mi potrebujemo nekoga, ki nam bo takrat, ko ne vemo, ker pač ne moremo biti strokovnjaki na vseh področjih, razložil, za kaj gre. Skratka, povedal resnico… Premislek pa je na strani državljanov. In to je tisto, kar je ključno.”

“Pred tremi oziroma štirimi leti sem pripravljala uvodno spremno besedo h knjigi Dvojna država Ernesta Fraenkla, ki govori o državi ukrepov. On sicer analizira situacijo v Weimarski Nemčiji pred in po nastopu nacionalsocializma. Ko berete to knjigo, nisem si predstavljala, da bomo prišli v dveh letih v situacijo, kjer bo ta država ukrepov, kakršno opisuje, nasproti normativni, pravni državi, začela dominirati. In dejansko me je to seveda zalotilo in presenetilo. Ampak očitno smo prevajali pravo knjigo. In tukaj lahko vidimo, kako je nevarno, če se v nekem izrednem stanju vzpostavi mentaliteta, ki začne spodjedati pravno državo in kjer začnemo funkcionirati na osnovi nekih dekretov in nekih sklepov, ki se začnejo obnašati, kot da so zakoni in ljudje začnejo verjeti, da v resnici so zakoni. To mislim, da je izredno problematično in ta situacija nas postavlja točno pred to skušnjavo, da bi začeli razumeti politiko, vsakdanje življenje, pravo, kot tisto, ki pač ustvarjamo od danes do jutri.”

vlasta intervju1

Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.