Novice

Zagon regionalne sheme za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v državah Zahodnega Balkana in Turčiji

Zagon regionalne sheme za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v državah Zahodnega Balkana in Turčiji

eu journalizm awardMarca 2015 so partnerske organizacije, ki jih na regionalni ravni koordinira Mirovni inštitut, zagnale regionalni shemo za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo na Zahodnem Balkanu in v Turčiji. Nagrada je namenjena častitvi in promociji izjemnih dosežkov raziskovalnih novinarjev v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Kosovu, v Makedoniji,  Srbiji in Turčiji.

V okviru regionalne sheme partnerske oragnizacije organizirajo natečaje v vsaki izmed sedmih sodelujočih držav. Šestnajstega in sedemnajstega marca 2015 so odprli natečaje na Kosovu,  v Albaniji in Črni gori, štiriindvajsetega marca pa v Makedoniji in Bosni in Hercegovini. V Srbiji in Turčiji bodo natečaje odprli v naslednjih tednih.

V vsaki izmed omenjenih držav bodo tri leta zaporedoma – 2015, 2016 in 2017 – podeljene letne nagrade za izjemne novinarske dosežke v preteklem letu. Za nagrade so lahko nominirane raziskovalne novinarske zgodbe o družbenih temah, povezanih z zlorabo oblasti in kršitvami temeljnih pravic, s korupcijo in organiziranim kriminalom, ki prispevajo k transparentnosti in bi sicer ostale skrite od javnosti.

V novinarskem skladu za vseh sedem držav je v treh letih na razpolago skupaj 210 tisoč evrov. Letni nagradni sklad v vsaki izmed držav je deset tisoč evrov. Ena, dve ali tri nagrade bodo podeljenje v vsaki državi vsako leto v višini tri do pet tisoč evrov vsaka.
Zmagovalce bodo izbrale neodvisne žirije na podlagi skupnih kriterijev, ki jih je potrdila Evropska komisija.

Več o zagonu regionalne sheme za nagrado Evropske unije (v angleškem jeziku) je na razpolago tukaj.