Regionalna shema za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v Zahodnem Balkanu in Turčiji

Regionalna shema za nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo, ki jo je ustanovila Evropska unija in jo administrativno izvaja regionalno partnerstvo civilnodružbenih organizacij, je namenjena častitvi in promociji izjemnih dosežkov raziskovalnih novinarjev v državah Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija in Srbija) in Turčiji s podelitvijo letnih nagrad za raziskovalne novinarske zgodbe, objavljene v 2014, 2015 in 2016.Izvedba

Izvedba aktivnosti v 2014
Zagon projekta na prvem sestanku regionalnega partnerstva osmih civilnodružbenih organizacij, vključno z Mirovnim inštitutom kot regionalnim koordinatorjem projekta in sedmimi partnerskimi organizacijami iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Makedonije, Srbije in Turčije).

Priprava osnutka pravil in postopkov za poenoteno in časovno usklajeno organizacijo natečaja in izbora za Nagrado Evropske unije za raziskovalno novinarstvo v sedmih ciljnih državah v začetku 2015. Posvetovanje, pregled in komentiranje prvega osnutka pravil in postopkov, ki jih je v obliki priročnika pripravil regionalni koordinator projekta.

Začetek izdelave predlogov logotipa oziroma simbola nagrade.

Dogodki v letu 2014
Zagonski sestanek usmerjevalnega odbora projekta (vodilnih predstavnikov vseh partnerjev) in dveh predstavnikov posvetovalnega odbora, Ljubljana, 3. december 2014.

Partnerji:

  • Albanski inštitut za medije (Albanija)
  • Medijski center Sarajevo (Bosna in Hercegovina)
  • Črnogorski inštitut za medije (Črna gora)
  • Kosovski tiskovni svet (Kosovo)
  • Makedonski inštitut za medije (Makedonija)
  • Novosadska šola novinarstva (Srbija),
  • P24 (Turčija)

Financerji:

Program za neodvisno novinarstvo Fundacije za odprto družbo