Novice

Zgodba naše dolgoletne sodelavke v Ruandi v Najboljših novicah iz sveta

Zgodba naše dolgoletne sodelavke v Ruandi v Najboljših novicah iz sveta

foto: Ross Oscar Knight

foto: Ross Oscar Knight

Marie Aimee Umugeni je stara 35 let, ima dva otroka in živi v Kigaliju v Ruandi. Leta 2010 je prevzela vodenje ženske organizacije Nyamirambo Women’s Center (NWC), ki je bila ustanovljena s pomočjo Mirovnega inštituta v sklopu projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Genocid leta 1994 je zaznamoval življenja praktično vseh Ruandčanov – tudi Marie Aimee. Že v otroštvu pomoči staršev ni imela, saj je bil eden ubit med genocidom, drugi pa je umrl kmalu za tem. Za razliko od številnih drugih deklet v Ruandi, je imela to srečo, da je lahko hodila v srednjo šolo in jo tudi končala. Prihodnost se ji vseeno ni zdela obetavna, saj so šolnine za študij na univerzitetnih programih izjemno drage, sama pa ni imela niti denarja niti podpore staršev.

Pridružila se je skupini žensk, ki so leta 2007 začele sodelovati z Mirovnim inštitutom. Takrat si Marie Aimee ni predstavljala, kako zelo se ji bo življenje zaradi NWC spremenilo. V Sloveniji je dobila podpornike, ki so ji plačali študij na fakulteti za menedžment in ravno, ko je leta 2010 diplomirala, je NWC potreboval novo vodjo. Vedela je, da delo ne bo lahko in da še nima potrebnih izkušenj, vendar je sprejela izziv.

foto: Ross Oscar Knight

foto: Ross Oscar Knight

Marie Aimee je skozi projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih je financiralo slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), pridobivala izkušnje projektnega dela, veščine vodenja in javnega nastopanja, izboljšala je nivo angleščine, se izobraževala o pomenu enakosti spolov in postajala vse bolj samozavestna. Tudi zaradi podpore žensk, s katerimi dela, je zbrala pogum in se ločila od nasilnega moža. Ker je uspešna in finančno neodvisna, lahko brez težav sama skrbi za oba otroka in plačuje šolnino za njuno osnovno šolo.

Danes je predsednica NWC in menedžerka ženske kooperative (zadruge) Umutima, ki zaposluje že okrog 60 žensk. Na to je še posebej ponosna, saj je kooperativa »zrasla« iz tečajev šivanja in ročnih del kot ene izmed aktivnosti projektov slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja. Ženske, ki so zaposlene v Umutimi, prejemajo redno in pošteno plačilo za svoje delo in so tako finančno neodvisne. Njihovi izdelki so zelo skrbno in kvalitetno narejeni, kar dokazujejo tudi uspešna prodaja ter zadovoljni kupci. Ko pokrijejo stroške in plače zaposlenih, preostanek denarja vlagajo nazaj v NWC in aktivnosti za lokalno skupnost.

Marie Aimee pravi, da se ji je življenje neverjetno izboljšalo zaradi NWC in da je danes srečna.