Novice

Globalno učenje za globalne državljane

Globalno učenje za globalne državljane

V sredo, 22.11.2017,  smo v okviru projekta GEAR in skupaj z društvom Humanitas organizirali konferenco o globalnem učenju z naslovom Od globalnih izzivov do globalnih državljanov: kako naslavljati občutljive teme in ustvarjati prostore sobivanja?

Sodelavki dr. Veronika Bajt in mag. Mojca Frelih sta na konferenci izvedli tudi interaktivno delavnico o rahljanju predsodkov in konfliktnih situacij. Udeleženci konference so se lahko udeležili tudi delavnice društva Humanitas o kapitalizmu in potrošništvu ali delavnice o »zlonamernih« globalnih izzivih, ki sta jo izvedla Vanesa Andreotti in Rene Suša.

Globalno učenje je izobraževanje in ozaveščanje, s pomočjo katerega lahko dosežemo pravičnejši svet z več enakostmi in človekovih pravic za vse. Ključno pri tem je, da smo se sposobni odmakniti od evropocentričnega pogleda na svet in od zahodnega (ekonomskega) koncepta razvoja  ter v naša razmišljanja in dejanja vključiti različne globalne perspektive. Šele ko se bomo kot posamezniki zavedali lastne vpetosti v globalne sisteme in soodvisnosti celotnega sveta, bomo lahko akterji pozitivnih sprememb. Globalno učenje nam odpre um in nas spodbudi k dejanjem.

Avtorica fotografij: Katja Cankar