Novice

Kaj pomeni velik poseg države v intimna življenja

Kaj pomeni velik poseg države v intimna življenja

Veronika Bajt je v pogovoru za časopis Delo predstavila raziskavo Mirovnega inštituta o intimnem življenju med epidemijo in opozorila, da se lahko z ukrepi zelo hitro preskoči v tradicionalne vzorce razumevanja družine, čeprav imamo ljudje zelo različna intimna življenja.

“Medtem ko se je o gospodarskih, ekonomskih in tudi zdravstvenih posledicah epidemije govorilo, uvida v intimna življenja ljudi ni bilo, pravi dr. Veronika Bajt. Da bi to raziskali, na Mirovnem inštitutu vabijo k izpolnitvi spletne ankete o spremembah intimnega, prijateljskega in partnerskega življenja v času epidemije.

Kako so ljudje epidemijo dojeli in preživeli, je odvisno od posameznikove situacije, življenjskega standarda in zakonskega stana, pravi Veronika Bajt, raziskovalka pri Mirovnem inštitutu, kjer so pripravili spletno anketo o intimnem življenju med epidemijo. Ta je do konca meseca na voljo na spletni strani inštituta, nato bodo raziskovalci opravili poglobljene intervjuje.

»Bili smo v situaciji, v kateri je bilo veliko neznanega, zato bomo o številnih vidikih lahko razpravljali šele čez nekaj časa, toda politične odločitve je treba prevpraševati,« poudarja Veronika Bajt, ki je doktorski študij opravila na Univerzi v Bristolu. Odločitve so se razlikovale med državami. »Od zelo paternalističnih pritiskov, ki so izražali nezaupanje, da se bodo odloki upoštevali, do primerov, kot je bila v medijih izpostavljena Nova Zelandija. Tam se je poudarjalo sodelovanje in zaupanje v to, da bodo ljudje zaradi lastnega zdravja in zaščite najšibkejših ravnali pametno in v skladu s priporočili,« povzema odločitve oblasti med pandemijo. »Ko gre za intimna življenja, se lahko z ukrepi zelo hitro preskoči v tradicionalne vzorce in se brez prevpraševanja izhaja iz domnevno ‘naravnih’ družbenih celic, čeprav ljudje živimo v množici intimnih odnosov in imamo zelo različna intimna življenja.«”

Članek v celoti

Slika na naslovnici: izrez fotografije Romana Šipića (iz objavljenega članka).