Novice

Medijska in informacijska pismenost v državah jugovzhodne Evrope

Medijska in informacijska pismenost v državah jugovzhodne Evrope

Sedemdeset udeležencev iz držav jugovzhodne Evrope  – strokovnjakov za medijsko in informacijsko pismenost, novinarjev, predstavnikov šolstva in državnih agencij ter aktivistov civilne družbe –  se je 23. novembra 2018 zbralo na regionalni konferenci v Novem Sadu.

Regionalna koordinatorica raziskave Brankica Petković (Mirovni inštitut) predstavila primjerjalne regionalne ugotovitve

Regionalna koordinatorica raziskave Brankica Petković (Mirovni inštitut) je predstavila primerjalne regionalne ugotovitve.

Dogodek je organizirala Novosadska novinarska šola v okviru triletnega projekta »Mediji za državljane – državljani za medije«, ki ga s podporo Evropske unije izvaja mreža medijskih centrov in inštitutov v jugovzhodni Evropi SEENPM. Projekt se osredotoča na promocijo medijske in informacijske pismenosti v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Mirovni inštitut, sicer ustanovni član mreže SEENPM, pri tem projektu sodeluje v partnerski vlogi.

Namen konference je bil predstaviti stanje na področju medijske in informacijske pismenosti v omenjenih državah, predstaviti in analizirati obstoječe in pretekle dejavnosti in pobude, delovanje državnih organov, izobraževalnih ustanov, medijev in civilne družbe. Glede na regionalni karakter posveta je to bila priložnost tudi za izmenjave izkušenj, primerjave politik in praks med različnimi sektorji in državami.

Regionalno konferenco so odprli s predstavitvijo preliminarnih rezultatov raziskave politik in praks promocije medijske pismenosti v petih obravnavanih državah.

Uvodna poglavja raziskovalnih poročil, ki na kratko povzemajo glavne značilnosti stanja na tem področju so dostopna na spletni strani mreže SEENPM.

V angleškem jeziku: AlbaniaBosnia and HerzegovinaMacedoniaMontenegroSerbia.

V jezikih štirih od petih obravnavanih držav:
Bosnia and HerzegovinaMacedoniaMontenegro,  Serbia.

Uvodoma je regionalna koordinatorica raziskave Brankica Petković (Mirovni inštitut) predstavila primerjalne regionalne ugotovitve. Njena prezentacija je dostopna tukaj.

Več informacij o regionalni konferenci je v angleškem jeziku dostopno tukaj. Video povzetki so v srbskem jeziku dostopni tukaj.