Izjave za javnost

Protestno pismo v zvezi z revijo Maturant&ka

Protestno pismo v zvezi z revijo Maturant&ka

Spoštovani,

v vednost vam pošiljamo protestno pismo, ki smo ga z Mirovnega inštituta (v imenu nosilcev projektov Media Watch in Skupine za spremljanje nestrpnosti) poslali založnikoma revije Maturant&ka – časopisni hiši Delo d.d. in podjetju Gyrus d.o.o., uredniku revije Gorazdu Suhadolniku, ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, in v vednost tudi ravnatelju Gimnazije Bežigrad, društvu novinarjev in varuhu človekovih pravic.

Protestno pismo

V prvi številki Maturant&ke, revije za srednješolce in maturante, ki sta jo oktobra s finančno podporo ministrstva za šolstvo, znanost in šport začela izdajati časopisna hiša Delo, d.d. in podjetje Gyrus, d.o.o., ureja pa jo Gorazd Suhadolnik, je objavljeno besedilo, ki na nezaslišano vulgaren in žaljiv način obravnava homoseksualce, in kot takšno zahteva odziv medijske skupnosti in vsakogar, ki se zavzema za spoštovanje poklicne etike pri ustvarjanju in razširjanju medijskih vsebin.

Na zadnji strani omenjene revije je namreč v okviru rubrike Antipoezija objavljena vulgarizirana predelava skladbe Sester ‘Samo ljubezen’, ki jo napisal dijak Gimanzije Bežigrad, podpisan Gorjanec:

Sestre: Samo bolezen

Rit okrogla kot balon,
pobrita in napudrana
in driska iz riti teče ti.

Na svetu pedrov mnogo ni,
a njih število se množi,
vsakemu le iz riti teče kri.

Lahko ti podarim samo bolezen,
hepatitis, sifilis in aids.
Zdaj danko mi razpri in globoko mi prodri,
vem, da ga v riti čutiš tudi ti.

(Saj ga v riti čutiš tudi ti.)

Kar želiš si, to je greh,
to je kuga, to ni smeh.

Nategnem te, da te boli,
čeprav zatiskaš rito si.
Potem rešilca še pokličem ti.

Dolgo časa si bil zdrav,
zdaj te peder je ugnal
in na koncu mi boš še v krsti dal.

Lahko ti podarim samo bolezen,
hepatitis, sifilis in aids.
Zdaj danko mi razpri in globoko mi prodri,
vem, da ga v riti čutiš tudi ti.

(Saj ga v riti čutiš tudi ti.)

Samo bolezen …

Tiste, ki so omogočili, finančno ali drugače podprli objavo tovrstnega podpihovanja nestrpnosti, širjenja homofobije, reproduciranja vsaksnih predsodkov in stereotipov do homoseksualcev, sprašujemo, kakšen je bil namen objave tovrstne ‘antipoezije’? Če ima revija namen informirati srednješolce in maturante, kakšna informacija je bila podana z objavo omenjene pesmi? Če ima revija namen tudi zabavati, sprašujemo, kako si Delo in ministrstvo za šolstvo, znanost in šport lahko privoščita ponuditi tako nizkotno zabavo s posmehovanjem in degradacijo drugih (v tem primeru homoseksualcev)? Če ima revija namen tudi vzgajti, za vrednote kakšne in katere družbe vzgaja? Če gre za prikaz ustvarjalnega duha mladih, kaj ustvarjalnega in pronicljivega je v tovrstni predelavi pesmi? In konec koncev, so to rezultati vzgoje za strpnost, ki je baje del našega šolskega sistema (tudi na Gimnaziji Bežigrad, ki ima sloves ene od elitnih gimanzij v Sloveniji) in jih je zaradi tega treba podpreti in promovirati?

Časopisna hiša Delo omenjeno izdajo revije Maturant&ka oglašuje na četrt strani dnevnika Delo (7. 11. 2002) z geslom: “Vas zanima, kaj vaš di(v)jak ve o … Prosite ga za njegov izvod revije Maturant&ka!” Revija je distribuirana po srednjih šolah in je brezplačna, saj, kot v uvodniku piše urednik revije Gorazd Suhadolnik (podpisan gordol), “Delo časti papir, tisk in  oglaševalce. … Se ministrstvo [za šolstvo, znanost in šport RS, op.a.] pomaga s stotisoč sit/številko.”

V imenu projekta Media Watch pri Mirovnem inštitutu pričakujemo od založnikov, časopisne hiše Delo in podjetja Gyrus ter urednika revije Gorazda Suhadolnika, da pri ustvarjanju revije spoštujejo poklicno etiko ter se za objavo skrajno nestrpnega in žaljivega besedila v naslednji številki revije tudi opravičijo. Hkrati pozivamo ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, da v primeru, da založnika in urednik opravičila ne objavita in se ne zavežeta spoštovanju etičnih standardov pri ustvarjanju medijskih vsebin, ukine denarno podporo, saj nima nobene pravice z denarjem davkoplačevalcev podpirati razširjanje nestrpnosti.

Brankica Petković
urednica publikacij Media Watch

Tomaž Trplan
mag. Roman Kuhar
urednika Poročila skupine za spremljanje nestrpnosti

Mirovni inštitut, 8.11.2002