Novice

Stališče o javnem interesu pri zagotavljanju zakonitosti sestave in delovanja Nadzornega sveta RTV Slovenija

Stališče o javnem interesu pri zagotavljanju zakonitosti sestave in delovanja Nadzornega sveta RTV Slovenija

Brankica Petković je na povabilo odvetnika Dina Bauka pripravila kratko stališče o javnem interesu pri zagotavljanju zakonitosti sestave delovanja Nadzornega sveta RTV Slovenija.

Zakonito delovanje Nadzornega sveta RTV Slovenija je nedvomno v javnem interesu, saj ima Nadzorni svet pristojnosti, ki pomembno vplivajo na delovanje RTV Slovenija. Gre za osrednji javni medij in »javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena«, ki vsakodnevno, v skladu z zakonodajo, opravlja informativne, izobraževalne in kulturno-umetniške dejavnosti, ključne za delovanje demokratične družbe ter redno in verodostojno obvšečenost državljank in državljanov.

Če je sestava Nadzornega sveta nezakonita in vzpostavljena na podlagi nezakonite razrešitve članov Nadzornega sveta in nezakonitega imenovanja novih članov Nadzornega sveta, lahko nastane za javni interes nepopravljiva škoda.

V konkretnih razmerah, v  katerih najvišji vladni predstavniki agresivno sporočajo svoje politične ocene in žaljive kvalifikacije o slabem vodenju, poslovnem in programskem delovanju RTV Slovenija,  bi lahko nezakonita vladna razrešitev članov Nadzornega sveta in nezakonito vladno imenovanje novih članov vodilo do politično motiviranih in nezakonito sprejetih sklepov o postopku razrešitve generalnega direktorja in drugih nezakonitih sklepov. Generalni direktor ima vrsto poslovnih in programskih pristojnosti, njegova nezakonita razrešitev in posledično nezakonito imenovanje novega generalnega direktorja bi lahko pomembno spremenilo cel niz programskih, poslovnih in kadrovskih rešitev, mnoge med njimi ne bi bilo možno odpraviti za nazaj.

Celotno besedilo stališča lahko preberete v priponki.