Oddaja Panoptikum: Sovražni govor

Oddaja Panoptikum: Sovražni govor

V zadnji oddaji Panoptikum so se gostje dr. Veronika Bajt, dr. Aleš Završnik, dr. Lenart j. Kučič in dr. Rok Smrdelj pogovarjali, kaj je sovražni govor. Kako in zakaj nastaja? Kakšna je vloga družbenih medijev? Kje je meja med sovražnim govorom in svobodo govora? Zakaj pri nas glede obravnave sovražnega govora ni veliko pravne prakse? Oddajo je vodila Nina Jerman.

Lenart J. Kučić, svetovalec ministrice za kulturo za medije in član Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora: “Problem sovražnega govora je v veliki meri problem politične kulture.”

Foto: Arhiv RTV SLO

Foto: Arhiv RTV SLO

S tematiko sovražnega govora se v ZDA ukvarjajo predvsem v odnosu do zaščite svobode govora, ki izhaja iz 1. ustavnega amandmaja, medtem ko v Evropi obstaja jasna razmejitev med varstvom človekovega dostojanstva in svobodo izražanja. Dr. Aleš Završnik, direktor Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani: “Svoboda izražanja ni neomejena pravica.” Kot pravnik bo pojasnil, zakaj pri nas glede obravnave sovražnega govora ni veliko pravne prakse. Tožilstvo se na ovadbe odziva predvsem z zavračanjem.

Zakaj univerzalne definicije sovražnega govora ni? Dr. Veronika Bajt, raziskovalka na Mirovnem inštitutu: “Razlogov je več. Eden od pomembnih je tudi ta, da se sovražnega govora lotevamo in ga raziskujemo z različnih področij, z družboslovja, pa tudi tehničnih ved (denimo računalništva). Mene kot sociologinjo zanimajo družbene posledice sovražnega govora, ki so (glede na raziskave) škodljive.”

Presoja sovražnega govora je povezana tako s pravnim in institucionalnim kot tudi s političnim in sociolingvističnim kontekstom. Problematično govorico bi veljalo razumeti skozi celotno strukturo javnega življenja in ne zgolj skozi sovražne besede. Dr. Rok Smrdelj z Oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete: “Mislim, da je pri sociološki opredelitvi sovražnega govora ključno družbeno razmerje. Ni pomembna zgolj sama izjava, ampak tudi, kdo jo izreka in proti komu je usmerjena.”

Prispevek “Svoboda izražanja ni neomejena pravica“, 5. april 2023, MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Ogled oddaje na tej povezavi.