Enakost in raznolikost v naši skupnosti

Mirovni inštitut ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje srednjim šolam nudi brezplačne delavnice o migracijah, v katerih dijaki in dijakinje razvijajo poglobljeno in kritično razumevanje enakosti in solidarnosti. Cilj delavnic je opolnomočenje dijakov in dijakinj za delovanje v večkulturni in odprti družbi.

Delavnice trajajo dve šolski uri (90 minut) in temeljijo na aktivnih metodah učenja (delo v skupinah, diskusije). Na njih sodelujejo tudi osebe z migrantsko izkušnjo. Na izbiro so 3 različne delavnice, ki jih je mogoče vsebinsko in časovno prilagoditi željam in potrebam šol.

 Delavnica 1: Osebno je politično: kako odgovoriti na diskriminacijo? 

Ključni pojmi
človekove pravice, diskriminacija, empatija, kampanje, medijska vzgoja

Kratek opis
Dijaki in dijakinje najprej v manjših skupinah razpravljajo o tem, kako bi ravnali v vsakodnevnih situacijah, kjer je nekdo diskriminiran. Nato izberejo eno situacijo in pripravijo koncept kampanje za človekove pravice, ki jo predstavijo razredu.


 

Delavnica 2: ‘Moje pesmi, moje sanje’:  Spoznavanje migracij skozi svet glasbe

Ključni pojmi
enakost, človekove pravice, migracije, diskriminacija, empatija, privilegij, glasba

Kratek opis
Na podlagi primerov iz sveta umetnosti in glasbe (slikovni in video material) dijaki in dijakinje spoznavajo, da razlogi za migracije niso vedno samo ekstremne situacije (vojna), temveč so pogosto za naše okolje celo neproblematični. V prvem delu dijaki delajo v skupinah, v drugem delu pa sledi pogovor z migrantom glasbenikom.


 

Delavnica 3: Enakost – Solidarnost – Istost

Ključni pojmi
enakost, solidarnost, migracije, istost, razumevanje, mišljenje

Kratek opis
Dijaki in dijakinje spoznavajo migracije z ogledom dokumentarnih filmov ter skozi pogovore z migranti. Seznanjajo se z osebnimi zgodbami migrantov in strukturnimi vzroki za migracije ter razpravljajo o možnih rešitvah in odgovornosti razvitih držav.


 

V septembru in oktobru 2018 je na voljo 15 delavnic, ki jih finančno podpira Urad vlade RS za komuniciranje in so zato za šole brezplačne.

Če vas izvedba delavnic zanima ali bi želeli pridobiti več informacij o njih, vas vabimo, da nam pišete na elektronski naslov: iztok.sori@mirovni-institut.si ali pokličete na telefonsko številko +386 1 234 77 20.

Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.Partnerji:

Društvo Podtalnica

Financerji: