Učinkoviti aktivizem

Učinkoviti aktivizem

Srečanje 'Učinkoviti aktivizem' v Mariboru

Med 6. in 9. novembrom 2014 se je v organizaciji Mirovnega instituta in Open Society Intiative for Europe v Mariboru zgodilo bilateralno srečanje aktivistov iz Hrvaške in Slovenije Učinkoviti aktivizem. Več kot 30 (večinoma NVO) aktivistov iz Hrvaške in Slovenije z gosti iz Islandije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine in Srbije je aktivno izmenjevalo svoje izkušnje, znanja in ideje na delavnicah na 3 teme:Aktivistični odgovori na ultra-konzervativne kršitve LGBTIQ in reproduktivnih pravic; Od proletariata do prekariata: boj za delavske pravice v času kapitalizma in Novi modeli neposredne participacije v upravljanju javnih zadev in dobrin.

Dodatno so bile organizirane zanimive panel debate, začenši s tisto poimenovano  Kontekstualizacija gibanj skozi dolgoročno perspektivo na Hrvaškem in v Sloveniji s prezentacijami raziskovalke in aktivistke SC Rog Barbare Beznec iz Slovenije ter raziskovalca in dolgoletnega mirovniškega aktivista Paula Stubbsa iz Hrvaške, debato je moderiral Tomislav Tomašević iz Heinrich Böll Stiftung s Hrvaške.

Gostje iz drugih držav: Gústav Adolf Bergman Sigurbjörnsson (Islandija), Boris Rangelov (Bolgarija), Aida Sejdić (Bosna in Hercegovina) in Marko Jovanović (Srbija) so delili svoje izkušnje z demonstracij, uporov in vstaj kot tudi izkušnje z ljudskimi iniciativami, direktnimi akcijami in samoorganizacijo. Predstavili so svoje analize na panelu Kriza parlamentarne demokracije: metode in transformativna moč protestov, ki ga je moderirala Lana Zdravković iz Mirovnega instituta.

Eden vrhuncev srečanja je bil panel Kreativne forme aktivizma s prezentacijami o digitalnem aktivizmu Marka Rakarja s Hrvaške in Žige Vrtačiča iz iniciative Danes je nov dan iz Slovenije, moderirala ga je Neža Kogovšek Šalamon iz Mirovnega inštituta. Predstavljeno je bilo veliko zanimivih, koristnih in kontroverznih pristopov k aktivizmu, kar je pripeljalo do plodne skupne debate.

Prispevek o dogodku na TV SLO 1, Studio City (17.11.2014):http://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-city/174304958, (13 min.)