Novice

Fotografije o izbrisanih za spletno informacijsko-dokumentacijsko središče

Fotografije o izbrisanih za spletno informacijsko-dokumentacijsko središče

izbris web site
Vse fotografe (profesionalne in ljubiteljske), ki imate fotografije, povezane z izbrisom in izbrisanimi, vabimo k sodelovanju pri pripravi spletnega informacijsko-dokumentacijskega središča o izbrisanih in za izbrisane.

Mirovni inštitut že vrsto let s svojimi raziskovalnimi in zagovorniškimi dejavnostmi podpira prizadevanja izbrisanih prebivalcev Slovenije za ureditev njihovega položaja in popravo krivic. Hkrati si v sodelovanju z organizacijami, ki združujejo izbrisane, in drugimi nevladnimi organizacijami in posamezniki prizadevamo za to, da bi javnost v Sloveniji in tudi v mednarodnem okolju dobila čim boljši vpogled v to, da je izbris pomenil nezakonit odvzem pravnega statusa, kako je do tega prišlo, kaj je to dejanje povzročilo ter kakšen pomen ima izbris in njegove posledice v kontekstu varovanja človekovih pravic.Ta dejavnost se nam zdi zelo pomembna v smislu dokumentiranja tega pomembnega dogodka v novejši zgodovini Slovenije, omogočanja nadaljnjih raziskav in refleksij, ozaveščanja javnosti in ustvarjanja pogojev za obveščenost državljank in državljanov ter doseganje družbenega soglasja pri razumevanju in vrednotenju izbrisa in njegovih posledic.

V ta namen si prizadevamo poleg nabora pravnih dokumentov, poročil in analiz ter pričevanj izbrisanih zbrati tudi arhiv fotografij o izbrisanih ter izbor objaviti na tem spletnem informacijsko-dokumentacijskem središču.

Zato vas vabimo, da nam pošljete fotografije in hkrati prosimo za dovoljenje, da jih z navedbo vašega avtorstva objavimo na spletni strani, ki jo bomo zagnali v kratkem.

Kontakt: 01 234 77 26 ali maja.ladic@mirovni-institut.si