»Izbris – refleksije o popravi krivic«

Posvet26. februar 2015, 13:00 | Mestni muzej Ljubljana

V letu 2015 obeležujemo 23. obletnico izbrisa iz registra stalnega prebivalstva, s katerim so oblasti leta 1992 več kot 25.000 posameznikom nezakonito odvzele pravico do stalnega prebivanja v Sloveniji. Ob tej priložnosti si bomo vzeli čas za premislek o stanju 23 let pozneje, o položaju izbrisanih danes, o načinih naslavljanja tega problema, vlogi različnih akterjev in obravnavi izbrisa v posameznih družbenih podsistemih. O izbrisu se je izreklo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je Slovenijo obsodilo zaradi kršitve pravic izbrisanih, Slovenija pa je leta 2013 na podlagi njegove sodbe sprejela zakon o povračilu škode izbrisanim.

Ali je bilo s temi mehanizmi poskrbljeno za ustrezno popravo krivic? Je odškodninska shema ustrezna? Je država na ustrezen način poskrbela za ureditev statusov? Kakšne pravne možnosti v tem primeru izbrisanim preostanejo v prihodnje? Kakšen je pogled izbrisanih na popravo krivic in kako svoj vlogo v prizadevanjih ocenjujejo sami? Kakšna je bila vloga civilne družbe, prava, politike in znanosti?

O teh in drugih vprašanjih razumevanja in naslavljanja izbrisa bomo razpravljali na posvetu, na katerem bodo sodelovali:

  • Metka Mencin Čeplak, Fakulteta za družbene vede, predlagateljica amandmajev, ki bi preprečili izbris
  • Uršula Lipovec Čebron, Filozofska fakulteta, aktivistka za povrnitev pravic izbrisanih
  • Blaž Kovač, predstavnik Amnesty International Slovenije
  • Matevž Krivic, predstavnik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije
  • Mirjana Učakar, aktivistka Amnesty International Slovenije z osebno izkušnjo izbrisa

Pogovor bo povezovala: Katarina Vučko, Mirovni inštitut.

Posvet bo 26. februarja 2015 ob 13. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.

Organizatorja posveta: Amnestry International Slovenije in Mirovni inštitut.

Vabilo na posvet ob 23 obletnici izbrisa