Obisk iz Ruande

Obisk iz Ruande

Mirovni inštitut je od 8. do 22. aprila gostil Marie Aimee Umugeni, predsednico Ženskega centra Nyamirambo iz Ruande, s katerim sodelujemo že od leta 2007. Skupaj izvajamo že šesti »razvojni« projekt in ena izmed aktivnosti trenutnega projekta Znanje se (s)plača je bil študijski obisk v Sloveniji.

ruanda novica april 2014.JPGVodja projekta Maja Ladić in Marie Aimee Umugeni sta obiskali Fakulteto za humanistične študije v Kopru, Fakulteto za turistične študije – Turistica v Portorožu in Filozofsko fakulteto v Ljubljani, osnovno šolo v Črenšovcih in gimnazijo Ljutomer, kjer sta predstavili projektne aktivnosti, pozitivne učinke in tudi izzive, s katerimi se pri izvajanju projekta soočamo, med študenti in učenci pa sta spodbujali kritično razmišljanje o mednarodnem razvojnem sodelovanju in konceptu razvoja, kot ga najpogosteje razumemo na globalnem Zahodu ter o stereotipih o Afriki oziroma t.i. državah v razvoju.

Srečali sta se tudi s predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve (Direktorat za mendarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč), ki sofinancira trenutni projekt, predstavniki nekaterih nevladnih organizacij in društev ter dali izjave oziroma intevjuje za nekaj slovenskih medijev. Namen študijskega obiska je bilo tudi ozaveščanje slovenske javnosti o mednarodnem razvojnem sodelovanju, razvojnih projektih, ki jih (so)financira slovenska vlada in jih izvajajo slovenske NVO in o pomembnih vprašanjih ter izzivih, kot so na primer skladnost politik za razvoj (neskladnosti razvojnih in migracijskih politik jasno pokaže primer druge članice Ženskega centra Nyamirambo, Jeannette Mukeshimana, ki ji je belgijska ambasada v Ruandi onemogočila prihod v Slovenijo s tem, da ji ni izdala vize za vstop v Schengen območje).ruanda novica2 april 2014 .JPGOsrednji dogodek študijskega obiska je bila javna predstavitev projekta v torek, 15. aprila v Slovenskem etnografskem muzeju (skupaj z Društvom Edirisa in njihovimi projektnimi partnerji iz Ugande). Dogodka se je udeležilo okrog 60 ljudi, precej pozornosti pa je pritegnil tudi bazar ročno narejenih izdelkov in oblek iz Ruande in Ugande. Vsi zbrani prispevki, so bili namenjeni partnerskim organizacijam v omenjenih državah. Drugi, manjši javni dogodek pa je bil v Murski Soboti v Hiši sadeži družbe, medgeneracijskem skupnostnem centru Slovenske filantropije.
Marie Aimee Umugeni je že prispela v Ruando, kjer bo v Ženskem centru Nyamirambo s še večjim zagonom nadaljevala svoje delo. Pozitivni odzivi in spodbudni komentarji zelo raznolike publike in sogovorcev oz. sogovork so vsekakor dodatna motivacija za delo in načrte za prihodnost. Izredno pomembno se nam zdi, da sodelavci na projektih, ki se izvajajo v t.i. državah v razvoju, imajo možnost potovati v države globalnega Zahoda (svoboda gibanja je nam zelo samoumevna in pogosto pozabimo, da nimajo vsi možnosti potovati, kamor želijo in kadar želijo), zato upamo, da bo takšnih študijskih obiskov še več. Predvsem pa upamo, da nam tovrstnih obiskov ne bo onemogočala vedno bolj restriktivna migracijska politika EU (z neizdajanjem vizumov).

Za več informacij o študijskem obisku ali projektu samem se obrnite na Majo Ladić (maja.ladic@mirovni-institut.si).