Krepitev moči Ženskega centra Nyamirambo

Namen projekta je strateška krepitev moči Ženskega centra Nyamirambo (Nyamirambo Women’s Center – NWC), da bi postal dolgoročno samovzdržen (long-term self-sustainability) ter dejavnik vpliva v svoji lokalnih skupnosti kot tudi v širši ruandski družbi. Specifični cilji tega projekta so:

 1. izgraditi kapacitete NWC;
 2. doseči gospodarsko krepitev moči ter zmanjšanje revščine med članstvom NWC in lokalnega prebivalstva;
 3. zagotoviti dolgoročno samovzdržnost NWC;
 4. povečati vidnost in vpliv NWC; povečati osveščenost lokalne skupnosti o nasilju temelječem na splou, pravicah žensk in otrok, ženski participaciji v skupnosti ter družbeno integracijo posebnih skupin žensk.

Vodja projekta: Vlasta jalušić
Sodelavci na projektu: Jovana Mihajlović Trbovc in Maja Ladić
Sodelavci v Kigaliju: Jim Muhwezi Kaberuka, Jackline Murungi.
Empowering NWC, KigaliIzvedba

 • Izobraževalne dejavnosti in usposabljanja: Te dejavnosti vključujejo pripravo in izvedbo različnih tečajev, javnih dogodkov, delavnic in študijskih obiskov.
 • Oblikovanje trajnostnega programa ter izvedba kontinuiranih aktivnosti centra: Ta aktivnost spodbuja aktivnosti NWC kot tudi oblikovanje trajnostnega programa za aktivnosti ženske skupine, namenjene javnosti (javna predavanja, okrogle mize, delavnice, filmski dogodki).
 • Skupnostni turizem: Zamisel o skupnostnem turizmu, ki ga vodi NWC, je izvajanje turistične aktivnosti, ki generira dohodek (income-generating), v urbanem okolju Kigalija, in še posebej v Nyamirambu – trgovski četrti z večinskim muslimanskim prebivalstvo ter številnimi verskimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi.
 • Aktivnosti, povezane z nakupom zemljišča, hiše in avtomobila: Nakup zemljišča, izgradnja hiše ter nakup avtomobila so ključnega pomena za samovzdržnost in samoupravljanje centra, kot tudi za uspešen in trajnostni razvoj turistične dejavnosti.
 • Aktivnosti, povezanje z zbiranjem sredstev: Zbiranje sredstev je pomemben del projektnih aktivnosti. Mirovni inštitut že opravlja to aktivnost z zagotavljanjem podpore pri zbiranju donacij za šolnine za članice centra.
 • Aktivnosti povezane z osveščanjem vidnostjo in diseminacijo: Te aktivnosti promovirajo projekt, vidnost NWC v domačem in mednarodnem okolju, ter prispevajo k javni osveščenosti o vprašanjih spola in enakosti spolov.

Mirovni inštitut organizira mednarodno konferenco z naslovom  Women’s empowerment through community based tourism and cultural exchange: chances and challenges, ki bo potekala od 19. do 21. novembra 2010 v Kigaliju, Ruanda. Rok za oddajo povzetkov je 5. julij 2010.
Podrobneje.
Program

Rezultati

NWC Flyer.pdf
Rwandan Women for Slovenien Study Tour.doc
Agenda for the study visit to Slovenia.doc
Društvo ZN za Slovenijo
Poročilo 2008
Poročilo 2009

koncna1.jpg

 1. Članice Ženskega centra Nyamirambo so bile vsele daril iz Slovenije.
 2. Delavnica z otroci članic.
 3. Članice pred pisarno centra z Vlasto in Jovano.
 4. Otroci so se v času počitnic z velikim veseljem udeleževali delavnic v okviru projekta.
 5. Otroci so zelo veseli vsake pohvale in vzpodbude pri učenju.
 6. Članice NWC med skupinskim delom na delavnici o nasilju temelječem na spolu ter o ruandski zakonodaji na tem področju.
 7. Članice NWC po delavnici o nasilju.

Partnerji:

 • Nyamirambo Women's Center (NWC), Ruanda
 • Rwanda Association of University Women (RAUW), Ruanda
 • New Dawn Associates (NDA), Ruanda

Financerji:

Delegacija Evropske komisije v Ruandi